Idag gjorde jag min sjunde strålbehandling. Nu går allt fort och smidigt, jag hinner knappt in i behandlingsrummet innan allt är klart. Jag har även fått ett parkeringsintyg och får stå vid speciell parkering för strålningspatienter. Parkeringsplatser precis vid ingången. Behöver därför inte ens tänka på att hitta och betala parkering. Har än så länge inte fått några hudbesvär. Kliar ytterst lite, men kortisonsalvan råder bot på det! 


I torsdags var familjen med mig. Charlie var väldigt nöjd efteråt. För hon och Juno fick varsitt gosedjur att ta med hem. De hade även en egen sköterska som berättade och visade precis allt dom och jag gjorde. Vårdpersonalen är verkligen fantastiska även mot anhöriga och framförallt har dom varit så söta mot mina barn. 

Har varit en aning tröttare och mer lättirriterad igen. Men har inte heller direkt vilat mig. I helgen var jag ute och åt med bästa kompisar, varit och badat, tältat på baksidan med Charlie m.m. Igår var vi på Leos lekland med andra bästisar och storhandling efter min behandling. Jag har även hunnit två runder till gymmet, sammanlagt kanske 20min. Men utifrån min träningsvärk känns det mer som om jag har tränat dygnet runt hela veckan.

Så nu ska jag mysa med ett varmt bad och lite gott innan det är dags för sängen.

<3

Nu är alla mina piller och mediciner utbytta mot olika salvor och krämer. Min strålningsbehandling har börjat på allvar och idag gjorde jag min tredje. Jag vill tydliggöra att jag strålas i förebyggande syfte och denna behandling var planerad från start .Jag får behandling måndag till fredag i fem veckor framöver.

När jag får min sin strålbehandling ligger jag på en brits i ett behandlingsrum med armarna över huvudet. Armar och ben ligger i en ställning så att jag inte kan ändra position. Sjuksköterskorna  börjar med att ställa in mig och strålapparaten så att behandlingen ges till rätt område av kroppen och går sedan intill ett angränsade rum där behandlingen övervakas via en tv-skärm. Sen ska jag ligga still  i cirka 15minuter och hålla andan i tjugo sekunder vid 8 olika tillfällen. Två av dessa är vid siktröntgen som alla behandlingar inleds med, sen strålas jag på 6 olika områden. Två gånger mot bröstkorgen vänster sida fram, två gånger bröstkorg vänster sida bak och två gånger mot vänster armhåla. Endast den sida jag är opererad. Själva strålningen känns inget alls. Det är väldigt lik en vanlig röntgenundersökning och är är samma slags strålning som används vid en röntgen men med mycket högre eneriinehåll. Det går ut armar från apparaten som snurrar och lägger sig i position runt min brits, jag åker alltså inte in i något.

Strålning skadar cellers DNA. Och det är det man vill åt ifall det finns sjuka cellar kvar i området tumören suttit. Skadorna i arvsmassan hos normala celler repareras ofta, men tumörceller har sämre reparationsförmåga. Därför dör tumörcellerna medan de flesta friska celler överlever.  Strålningen koncentreras genom olika metoder till tumörområdet så att den friska vävnaden skonas i största möjliga utsträckning. Man kan få en del biverkningar även från en strålningsbehandling p.g.a att även de friska cellerna påverkas. De främsta biverkningarna är trötthet, irritation på slemhinnan i svalget (kommer i så fall kännas som en halsinfektion),  hudrodnader, svullnad och ömhet på strålningsområdet. och lymfödem. Så därav salvorna som jag nu smörjer in mig med några gånger per dag. Jag gör även ett träningsprogram varje dag för att minska risken för lymfödem. 

Imorgon ska familjen få hänga med och få se hur min behandling går till. Charlie är taggad och vill gärna få se mitt skelett på röntgenbilderna.

Tänkte avsluta med att bjuda på lite bilder på den osminkade sanningen av  mina obefintliga bryn, fransar och mig:

 
 
Sminkningen nu för tiden tar lite längre tid än för ett halvår sen. Nu används nämligen både lösögonfransar och ögonbrynspenna för första gången någonsin:)
 

 

Nu har man hunnit landa här hemma efter 15dagar, dryga 500mil i bilen och 10 besökta länder. Det går inte nämna för ofta att det var en fantastisk resa och så välbehövlig. Har haft en väldig abstines för att resa under behandlingen så nu slog vi på stort. Försökte trycka in så många länder och få se så många nya platser vi bara kunde på dessa 15dagar. Men vi hade några dagar då vi inte gjorde något alls också, inte mer än hängde vid poolen eller på stranden. Jag njöt hela dagarna, men vid läggdags kom tankarna. Tankar av det slag, jag inte haft så mycket av innan. "Tänk om detta är min sista semster.  Det är så många som får återfall, varför skulle det inte hända mig"? Jag får ofta höra, "Du som är så stark och positiv kommer övervinna din cancer". Men jag har alltid varit positiv och stark, men cancer fick jag i alla fall. Tyvärr är inte en positiv inställning och styrka ett skydd eller botemedel på cancer. Dessa två veckor var första gången på cirka 7månader som jag verkligen kunde njuta av livet och min familj, utan läkarbesök och behandlingar. Det var ändå först under semestern som verkligheten kom ikapp mig. Det var då jag hade tid att reflektera över allt.  En gnagande känslan av att cancern en dag kommer att ta ifrån mig allt som jag fortfarande vill få njuta av i många, många år framöver , slog över mig. Bara tanken över att jag själv kommit dit jag sett att så många andra cancerdrabbade hamnar, att behöva leva med rädsla och oro, var skrämmande. Kommer även jag numer tänka cancer vid minsta huvudvärk eller hosta. Möjligtvis. Men är det något som positivitet och styrka är ett botemedel på är det tunga och jobbiga tankar och funderingar. För redan efter bara några dagar här hemma, så somnar jag nu skönt om kvällarna igen. 

Vi kom hem tisdags kväll, sent. På onsdag morgon var det dags att åka till strålbehandlingen. Ett första möte för att förbereda strålapparatens läge för min kropp genom bland annat en siktröntgen. Även jag förberedes med information och tester inför nästa vecka. Jag fick bl.a. ligga i apparten med ett par häftiga glasögon som visade hur mycket luft jag behövde dra in, innan jag skulle hålla andan. Detta för att på bästa sätt skydda hjärtat från strålarna så mycket som möjligt. Jag fick även tre bestående tatueringsprickar, för att strålapparten ska ställas in smidigt och rätt vid varje behandling. Dessa prickar ser ungefär ut som en pormask om man nu skulle kunna hitta dom.

<3